Турникетно съоръжение – няколко характеристики, няколко ценови варианти

турникети цениТурникетът е най-предпочитаната преграда за контролно-пропускателни пунктове. Той е механизъм, изработван от различни материали и произвеждан в разнообразни конструкции, така че се среща в почти всякакви форми и размери. Каква са нормалните за турникети цени, които ще заплатим за включването му в система за контрол на достъп? Тя е резултат от много фактори, чието пренебрегване показва непрофесионализъм – всеки от тях е важен за защитните функции и дългата експлоатация на ограждението.

Физически данни

Турникет можем да срещнем под формата на няколко типа конструкции. Всяка от тях е приспособима към система за контролиран достъп, което е оптималната цел на такова съоръжение. Някои модели обаче предлагат особена функционалност.

Масивен размер (висока защита срещу непозволено преминаване), монолитна или изключително здрава сглобка, неуязвим за външни въздействия корпус, и интензивна пропускателна скорост. Заедно с интегриран четец/клавиатура за парола и биометрични данни, те са основните характеристики на устройството.

Реномираните производители изработват конструкции от качествена неръждаема стомана с полимерно прахово покритие, акрилна боя и нечупливо закалено стъкло (при нужда). Освен това, тези съоръжения се отличават и с определен брой работни цикли. Стойността им се определя до голяма степен в зависимост от присъствието/отсъствието на тези параметри.

Турникетът трябва да е достатъчно устойчив на всякакви въздействия, бърз (да оптимизиране скоростта на движение при много оживени обекти) и правилно подбран спрямо особеностите на терена. Така, в зависимост от ширината на входната зона, охранителните органи включват различни модели на описваните механизми.

Еднопосочна вратичка/трипод

Опростените вариант на турникет логично са и с най-ниска стойност. Те осъществяват пропуск само в една посока, обикновено при влизане в обект, чийто изход се помещава в друга област на сградата. Независимо дали е трираменен модел или тип “портал“, конструкцията представлява “скелет“ от метални лостове, споени под ъгъл за постигане на съответната форма.

Обичайната конфигурация от този тип е трипод или вратичка, съчетани с допълнителна преграда, както и конструкцията от портал (две врати), монтирани към метална колона. Металната сплав е изключително устойчивият на натиск, ръжда и корозия инокс.

Преодоляването на огражденията чрез пропълзяване или провиране обаче не е изключено. Този недостатък, както и пропускът само в една посока, се отразява върху функционалността им – такъв турникет не е ефективен при обекти с висока необходимост от защита.

Същият тип конструкция се среща и като много по-усъвършенстваният вариант на автоматизиран портал. Колоната е с увеличена ширина и изключително масивна, а вратичките вече са от плътно закалено стъкло или плексиглас и се задвижват с автоматизиран механизъм.

Трираменник за стенен монтаж/ моторизирана пътека

Предпочитани модели за обекти с повишена необходимост от защита. Те преграждат сравнително широка площ и същевременно контролират големи групи от хора – триподният модел позволява преминаване само на едно лице за определен интервал от време. Конструкцията е вертикална или П-образна колона, двигателен механизъм и въртящ трираменник.

И двата модела извършват изключително ефикасна работа в широк температурен диапазон, което отчасти определя и дългогодишната им експлоатация. Двупосочен режим на преминаване пък ги прави подходящо решение за входно-изходни отсечки със строг контрол. Обикновено са оборудвани с цветен LED дисплей, указващ посоката на движение, както и с контролер за отдалечено управление.

Стойността им обаче се повлиява не само от по-масивният корпус, който логично и огражда по-широка площ. По-сложно устроените триподи имат вграден антипаник режим, брояч за преминаващи лица и опция за регулиране скоростта на въртене на раменете. Те предоставят също възможност за мрежова комуникация и управление с безброй опции, чрез свързване към специален софтуер.

Възможността за интегриране на RFID четец пък е опцията, която ги превръща в самостоятелна система за контрол на достъп, която посетителите отключват чрез личен идентификационен пропуск. Освен това извършват прекрасна работа както при външен, така и при вътрешен монтаж, което автоматично повишава стойността им.

И все пак – стенният трираменник и моторизираната пътека имат важна отличителна черта. Въпреки високофункционалните електронни и софтуерни връзки, основната им функция е на физически преградни механизми. Като такива, те се оценяват по ефектното преграждане на определена площ.

Стенният монтаж е преодолим и присъствието му изисква допълнителна преграда. Колоната и моторизираната пътека оставят малко пространство, което не може да бъде преминато.

Роторни турникети

Конструкцията се среща в два варианта. Основните й компоненти са стойка и прикрепени към нея въртящи крила. При различните модели я срещаме в няколко разновидности, като размер и материал. Ниските варианти достигат височина 1 м., а по-високите – цели 2,5 м. Отличителната им черта да преграждат определена зона в пълният й размер, което определя невероятната им функционалност.

Високите модели се използват при контролно-пропускателни пунктове на индустриални заводи, фабрики, сгради с висока обществена и делова значимост. Отличната преградна и защитна функция се дължи на надвишаващата стандартен ръст височина, монолитният корпус от полиран инокс и възможността за интегриране към софутерна мрежа за контрол.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики и цена на предлаганите от Ви Макс модели турникет трипод