Турникетно устройство тип трипод – как изглежда

турникет триподТрираменния турникет е устройство, използвано като механично ограничение, което прегражда пътят на преминаващи към определена входна зона посетители. Предпочитан е за зони със засилен и ежедневен човекопоток, защото единствен успява ефективно да контролира всеки посетител, дори и сред огромна тълпа. Това качество се дължи на конструкцията му – три метални лоста, прикрепени под 120 °-ов ъгъл към заоблена планка, от своя страна запоена към солидна вертикална или П-образна колона.

Трипод

Когато лице пристъпи към пропускателен пункт с турникет трипод, то трябва да застане между два от металните лостове, като третият е в позиция, насочена към земята. Идентификационният документ или пропускът от охранител задвижва планката, намираща се пред преминаващият, той я избутва и пристъпва във вътрешната зона на обекта. Процесът се случва много бързо, но дава достатъчно време за реакция от страна на охранителната система, ако човекът не е упълномощен да влиза в сградата или обществената зона.

Поединичното преминаване все още е най-сигурният начин за контрол на големи групи от хора, въпреки все по-модерното дигитално видеонаблюдение. Триподът се използва при най-посещаваните обществени зони – летища, ж.п. и автогари, метростанции, развлекателни заведения, но сме свикнали да го виждаме и като част от градските хипермаркети. Трираменната конструкция обаче съвсем не е единственото му предимство.

Новите разработки разполагат с вградена електронна автоматика, сигнален LED дисплей с обозначение за позволено/непозволено преминаване, и пристигат с контролер за управление. Съвременният модел е от неръждаема стомана, което определя ефективната му дългосрочна работа при външен монтаж. Висококачествените варианти позволяват и интегриране на алармена система, аварийно разблокиране, както и свързване с терминали за биометрични данни, клавиатура и самотаксуващи устройства.

Много важно предимство на този механизъм и всъщност, основната причина да е толкова предпочитан – раменете му се заключват след всяко преминаващо лице. Достатъчен ли е обаче триподът за изграждане на съвременен контролно-пропускателен пункт?

Входна зона с два и повече турникета

Описаният механизъм е много ефективен, но не твърде масивен. Той трудно би преградил цялото пространство на широка зона, затова и често се монтира в съчетание с допълнително преграждение. Това може да е трипод, инсталиран в непосредствена близост, друг от моделите турникети, както и оградна конструкция от метални пръти. Важно е разположението им да бъде оформено в конфигурация, която не оставя достатъчно широко пространство за преодоляване от възрастен човек (пропълзяване, прескачане и т.н.)

Три или четири турникета са обичайна гледка при входните зони на големи административни учреждения, банки, бизнес сгради, спортни и търговски центрове, училища, детски градини, индустриални заводи и дори обекти със статут на историческо/културно наследство. Щом такава комбинация е достатъчно сигурна за входни пространства с толкова висока нужда от охрана, няма смисъл да търсите другаде най-доброто решение за вашият частен имот.

Входно-изходен пункт с трипод и ограда

Когато входът е едновременно и изход, или имаме обект с много подвходове – като например летище, увеселителен парк и др., освен от качествата на двупосочният трипод, изграждащите контролният пункт се възползват и от други модели турникети. Честа практика е монтирането на няколко трипода при влизане и механизъм тип “вратичка” на изхода, а всички останали площи са “уплътнени“ с класическите метални преграждения тип “ограда“.

Трираменният механизъм неслучайно е предпочитан при входни зони. Както пояснихме, възможността за поединично преминаване създава най-добри условия за контрол над големи тълпи. Доста охранителни системи обаче разчитат на двупосочен турникет и в изходните области на сграда. В това число са включени най-вече сградите, които използват изходната област за контролиране на работещият персонал.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики и цени на предлаганите от Ви Макс модели турникет трипод