Турникетно устройство като най-удачната механична система за контрол на преминаването

турникет

Турникетите са физически ограничители, изключително предпочитани за интегриране към механични системи за контрол на достъпа, заради солидната си конструкция и устойчивостта на климатични влияния. Поставянето на турникет пред входно-пропускателен пункт е удобен вариант за контролиране на спокойното преминаване на големи човекопотоци.

Поетапното преминаване е придружено и от изискване за идентификационен пропуск (магнитна карта, биометрични данни, билет за платена такса). То свидетелства за обвързването на устройствата с допълнителни електронни конфигурации за пропускателен режим. Интегрирането на механично устройство към електронна система формира идеалният контрол на достъп. Той гарантира абсолютна невъзможност за допускане на неоторизирани лица до наблюдавания обект.

От какъв тип турникети се нуждаете

Изборът на металните съоръжения за входно-изходен пункт е най-разумното решение за обществени пространства, през които ежедневно преминават значителен брой хора. Различни модели турникети срещаме на входовете на големи административни сгради, търговски центрове, увеселителни паркове, спортни комплекси, хипермаркети, хотелски комплекси, гари, летища и подобни обекти. Те са оптималното решение за избягване на масовото струпване на големи групи от хора.

Най-предпочитаните модели имат устойчива конструкция от неръждаема стомана и полимерно прахово покритие. Такъв корпус обещава дълъг период на експлоатация, дори и при работа във външен контролно-пропускателен пункт. Механичното приспособление се проектира с възможност за еднопосочно или двупосочно преминаване. Те се срещат в няколко разновидности, всяка от които е подходяща за контролиране на различен тип обекти, в зависимост от преценката на оторизирани лица.

Класически еднопосочен турникет и модел тип “вратичка“

Двата модела принадлежат към турникетите с най-опростена конструкция, монтирани при входните пропускателни зони на магазини, развлекателни и търговски центрове, летища, бизнес и административни сгради и др. Еднопосочните механични модели са с изключително изчистена структура и представляват вертикална метална колона със запоени лостове. Те допускат еднопосочно задвижване чрез механично бутане и са застопорени в обратната страна.

Моделът “вратичка“ осигурява преграда на по-широк периметър пространство. Той представлява една или две вертикално позиционирани метална колони, с перпендикулярно закрепени към тях крила. Преминаването става с ръчно или автоматично задвижване. Тези турникети се проектират с възможност за еднопосочно или двупосочно преминаване през тях.

Трипод и роторен турникет

Триподът е един от най-предпочитаните и често приложими модели в системи за контрол на достъп турникети. Той е солидна метална колона с барабан, върху който са монтирани три стоманени лоста. Преминаването се осъществява с бутане на единия лост, а понякога чрез по-актуалното автоматично задвижване от оторизирано лице.

Роторните модели, от своя страна, се срещат както в по-компактни варианти, така и с доста внушителни размери, които надвишават среден човешки ръст (2-2,5 м.).  Те представляват метални колони с монтирани към тях плоскости/ лостове. При пропуск те се завъртат като крила, на принципа на въртележката. По-високите модели заемат цялата площ на входно-изходните пунктове и затова са предпочитани от обекти с много висока необходимост от защита.

Модерни високотехнологични турникети

Турникетите от най-ново поколение не осъществяват механичен начин на ограждане на контролно-пропускателните пунктове. Те се задействат под формата на звукова или светлинна преграда, и то единствено при опит за неоторизирано преминаване през тях. Този тип устройства са известни като електронни оптични турникети, които са с изключително висока степен на защита, на и на доста по-висока цена.

Всеки модел турникет е пригоден за обвързване с електронна система за контролиран достъп. Необходимо е да се определи най-подходящата физическа конструкция, която ще осъществи качествен пропускателен режим до охранявания обект.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики на предлаганите от Ви Макс модели турникет