Допълнителен контрол на преминаването във вътрешни зони на обект – гаранция за сигурност

Вече рядко можем да посетим обект без професионално изградена система за контрол на достъпа на входните зони. И докато повечето жилищни и обществени сгради се ограничават до проследяване посещаемостта само при влизане, дейността в някои учреждения изисква още по-висока степен на контрол. Той се осъществява с видеонаблюдение, както и чрез избирателно пропускане на определени лица в различни зони на сградата.

Такава система е често срещана в голям брой административни и бизнес институции с обособени офис единици, хотелски комплекси, болници, клиники, производствени сгради и дори училища. Повечето контролни пунктове включват и биометрично разпознаване като пълна гаранция за сигурност.

Резултатите са забележими още в първите дни след интегрирането на контрол на достъп – пълна проследимост на присъстващите в сградата лица и повишена трудова ефективност, понеже системата е предпочитана предимно в делови учреждения. Освен това, тя се използва и за отчитане на работния процес в много индустриални, производствени и бизнес предприятия, което изключва възможността от нерегламентирано напускане на служители.

Най-ефективен контрол на пропускане за вътрешни зони

Съвременният пропуск към отделно офис помещение (офис етаж), кабинет, студио, болнично отделение, производствен цех и др.се среща предимно в електронен вариант. Класическите турникети още са предпочитана механична преграда, но деловите институции вече са ги заместили почти изцяло с електромагнитен насрещник, електронна (електромагнитна) брава с четец или биометричен терминал.

Механизмите се монтират лесно във врати от всякакъв материал. Те се вграждат в самата повърхност или се покриват с предпазна планка при външен монтаж. Тази конструкция изключва опасността от взлом, въпреки че такава реално не би трябвало да съществува за вътрешните помещения на сграда с контролно-пропускателен пункт на входа.

Отключването се извършва с парола, безконтактна RFID карта (електронен чип/таг/ключ) с персонален код или биометрични данни, и игнорира обичайните рискове в случай на загубване. Персоналният номер се изтрива дистанционно при всеки сигнал за загубено (повредено) отключващо устройство и се създава нова карта (чип) с уникален сериен номер.

Защо електронната система е разумен избор за закрити пространства

Електронната пропускателна система е известна с няколко сериозни предимства. На първо място – тя е невидима за обикновен наблюдател. Четецът(брава) се монтира във вътрешността на вратата, което спестява и значително пространство. Освен улесняване на движението в компании с многобройни служители, дискретният заключващ механизъм е доказано по-ефективен при нежелани инциденти.

Електронните заключващи устройства запаметяват хронологията на използване – те съдържат записана информация за всеки достъп. Тя улеснява пълният мониторинг на вътрешните зони на една институция и винаги може да се представи в случай на необходимост

Изключително устойчива конструкция е другото им предимство – такава ключалка и четец няма как да бъдат отстранени чрез външно (механично или електронно) въздействие, въпреки че при функциониращ контролен пункт във входната зона такава опасност не трябва да съществува. Не на последно място, модерно конфигурираната система за контролиран достъп изключва необходимостта от физическа охрана

Съществува ли напълно сигурен охранителен режим за достъп

Интегрирането на вътрешни контролно-пропускателни пунктове в сграда със системен контрол и на входната зона вече е с около 90 % сигурност срещу влизане на нежелани посетители. Макар и рядко, съществува възможност за неправомерно отстъпване на пропуск, чип или ключ, при което все пак неоторизираното преминаване е възможно.

Биометричната конфигурация в момента е единствената, която успява да изключи напълно подобен риск. Биологичните особености (пръстов отпечатък, ирисово, лицево или гласово разпознаване) няма как да се отстъпят назаем и  подправят, и са подходящи за вътрешни и външни пунктове с необходимост от засилен контрол.

Комбинацията от входна и вътрешносградна система за контролиран пропуск на посетителите е най-сигурната защита за бизнес, офис и административни институции. Тя е изключително удачен вариант и за големи развлекателни, хотелски и производствени комплекси, където всеки отдел (стая, кабинет, склад) е от значение за дейността в сградата.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики на предлаганите от Ви Макс модели система за контрол на достъпа