Най-ефективните съвременни заключващи устройства за входни врати

заключващи устройства за входни вратиФиксирането на две срещуположни плоскости една към друга (каса и крило на врата и прозорец, мебел или сейф), по-популярно с наименованието заключване, остава най-предпочитаният начин за защита на пространства и ценности, от външен достъп до тях. Ключът и ключалката са древни механизми, претърпели продължителни трансформаци и усъвършенствани през вековете, за да достигнат сложността на съвременните системи за заключване. 

Входната врата е особено уязвима зона и на защитата й се отделя повишено внимание, особено при динамичният живот днес. Видовете заключващи устройства за входни врати понастоящем са обогатени с множество части и детайли, които оформят многократно по-функционален и сигурен механизъм. Част от най-актуалните системи са изградени от компоненти, задвижвани чрез електрически ток. Най-широко използваната заключваща конструкция остава бравата. 

Електронни, електромеханични и електромагнитни брави 

Електронният вариант на брава е основен компонент на модерните системи за контрол на достъп. Тя се открива в разновидности, с разлики в няколко параметри. Най-значими за функционалността й са конструкция, начин на монтаж (повърхностен/вграден), начин на задвижване (електрически ток или електромагнитна индукция), момент на подаване на електричество ( отключване/заключване), присъствие на четец върху шилдът. 

Всички електронни брави са с висока устойчивост срещу механични и силови въздействия, но някои модели са проектирани за поемане на огромна тежест – над 300 кг. Такава конструкция е електромагнитът, чийто скрит монтаж допълнително възпрепятства опитите за разбиване, затова и този модел е изключително предпочитана защита за входна врата. 

Компонентът се отличава и с дълготрайна експлоатация, поради липсата на контакт между механични части при отключване. То се извършва чрез електромагнитна индукция между две пластини. Монтажът при входни врати е в долната и горната част на крилото. Моделът е чудесен избор за блиндирана врата, но е често използван и за интериорни и стъклени врати. 

Скритият монтаж в касата е предимство и на някои видове електромеханични модели. Те, както и част от изцяло електронните разновидности, се вкопават не в касата, а в произволна точка от вратата. Така бравата остава невидима, което изключително затруднява опитите за насилственото й преодоляване, принципно невъзможно заради специфичната й конструкция.

Електромеханичният модел е конструиран с език и няколко шипа (2-9) с различна дълбочина на проникване. Дори и при повърхностните варианти на моделът, разрязването на шиповете е невъзможно да се извърши достатъчно бързо и качествено.

Бравата е приложима във взаимодействие с механична дръжка и патрон. Тя се изработва и в стил “електромеханична греда“ с двустранно заключване. Освен това, тя функционира като основна и допълнителна брава. Качествата й определят преимуществото й пред Дроп Болт механизмът, основно заради многоточковото заключване.

Насрещник и видове електронни ключове

Електрическите и електромагнитни насрещници са опростен вариант на електрическите брави. Те представляват дълга планка с регулируем език-резе. Различават се според източникът на задвижване, както и със структурата си. Усъвършенстваните варианти на насрещници са с блокада за аварийни ситуации и памет за предходни отключвания, което позволява деблокиране с еднократно подаване на електроимпулс. Той е прекрасно допълнение към механична и електронна брава.

Ключовете за този тип системи представляват микрочип, обикновено вграден в жетон или карта. Той отключва след комуникация с четящо устройство – идентификатор, чрез електрически или радиочестотни вълни. Обичайните разновидности на тези ключове са RFID чип/карта, контактна карта с магнитна лента, и контактен iButton ключ.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики и цени на предлаганите от Ви Макс заключващи устройства за входни врати