Еволюция на механичните ключалки

заключващи системи с чип

На все повече входни врати днес откриваме модерните заключващи системи с чип, заели мястото на добре познатите механични ключалки. Според болшинството експерти в областта на сигурността, електронното заключване не е нова разработка и алтернатива на механичните ключалки. То представлява тяхна логична и очаквана еволюция.

Новите електронни заключващи системи

Преходът от механика към електроника беше бавен и труден в края на миналия век. В 21-ви век обаче, електронното заключване се установи като масова практика и е само въпрос на време всички ключалки да се приспособят към електронните технологии. Предлагането на качествени заключващи решения е все по-достъпно. Цената им е по джоба на средностатистическия потребител, а за фирмените структури електронните системи са напълно оправдана инвестиция и са се превърнали в норма.

Заключването на врата, особено ако е входна или затваря помещение с особено предназначение, е ключов фактор за устойчивостта й на неправомерни атаки. Макар че на пазара се предлагат голям брой сигурни и сертифицирани взломоустойчиви механизми, бъдещето определено принадлежи на чиповото заключване,  тъй като то носи повече удобство на потребителя.

Ако сравните секюрити механична ключалка с многоточково заключване и брава с чип, ще видите, че времето, необходимо за влизане в офис или жилище се намалява многократно при втория вариант. А когато на ключалката е монтиран безконтактен четец на електронния носител на данни (чип), операцията по отключване е още по-лесна и бърза. Това е невероятно удобство, особено в ситуации като слабо входно осветление и носене на тежък багаж.

Защо чип-системите са все по-предпочитани в жилищни и бизнес сгради

Все повече жилищни сгради, в това число и панелните блокове, строени по времето на социализма, подменят заключващите входни механизми. Домоуправителите поставят с общо съгласие на обитателите електронни или електромеханични брави, които се отключват с електронни ключове, наричани още чипове. На пръв поглед това може да ви се струва дръзка финансова стъпка, но истината е, че дори най-скъпите системи с чип пестят средства, и то в краткосрочен план.

Работният цикъл на една електромеханична ключалка е много по-дълъг от този дори на най-съвършената механична брава. Само си представете на колко отключвания дневно е подложена входната врата на една голяма жилищна сграда и колко бързо се амортизират отделните й компоненти. При чиповите ключалки, вътрешните механизми вземат минимално участие в отварянето на вратата и съответно се съхраняват за много по-дълъг период.

Мениджърската структура на една жилищна или бизнес сграда предоставя огромен разход за подмяната на ключалките и изваждането на нови ключове след появата на нов наемател или служител. При неговото напускане също възниква проблем, понеже връщането на ключа не е гаранция, че няма направен дубликат, който да бъде използван с користни цели.

Чиповото заключване изключва този проблем, тъй като всеки отделен механизъм се деактивира за секунди. Цената на допълнителните чипове също е незначителна, в сравнение с тази на механичните метални ключове.

Мулти-заключващи системи

Съвременните чипови системи имат потенциала да се превърнат в мултифункционално отключващо решение. Така например, един електронен ключ, в случая чип/карта, отключва всички врати в сградата, до които даден потребител има оторизиран достъп – входна врата, асансьор, жилище, работно място/офис, гараж и всички прилежащи сервизни помещения, като мазета и тавани.

Това означава, че в тези чипове се съдържа определена конфигурация от криптирани данни. Достъпът до всички помещения предполага, че отстъпването на идентификатор трябва да бъде строго забранено, а при загубено устройство се сигнализира веднага, за максимално бързата деактивация.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики на предлаганите от Ви Макс заключващи системи с чип