Входни врати с чип срещу механичен и електронен контактен ключ

врати с чипПредпочитанието към определени заключващи системи е поради две причини: сигурност и удобство. Подмяната на механични с електронни заключващи системи се наблюдава все по-често, тъй като електрическите брави и насрещници са много по-устойчиви корпусно и се отличават с много по-висока взломоустойчивост. Те заменят механичният ключ с електронен, който се допира до бравата, вместо да осъществява движения в ключалката. Електроннните и електромагнитни RIFD брави обаче предлагат още по-удобен и лесен вариант за контрол на достъпа. Те са проектирани с четец, който разпознава от разстояние електроимпулсната честота на криптирана в малък носител, идентифицираща информация. Това превръща модерните врати с чип в изключително предпочитана заключваща система.

Електронен контактен срещу безконтактен ключ

Механичната ключалка доста отдавна е изгубила позиции по удобство пред електронният ключ и магнитната карта. Те отключват изключително бързо и лесно, само с едно докосване до зоната на четеца, който мигновено разпознава уникалният за всеки потребител електронно криптиран код. Този тип отключване е изключително удобен, но все пак в последно време е засенчен от по.-актуалният безконтактен RIFD чип. Той е толкова актуален, защото предоставя комбинация от повече удобство, но и повишена сигурност.

Четецът в специалната брава разпознава паролата от отдалечено разстояние, дори и през джоб, портфейл и чанта. Отдалеченият контрол позволява присъствието на напълно скрит в заключващата система четец. Невидимата ключалка предоставя максимална степен на сигурност – при засичане на информация, запаметена в базата й данни, тя разчита индивидуалната парола и пропуска съответното лице със съвсем лек звуков сигнал, без никакъв видим белег.

Такъв тип заключване е идеален избор не само за входни и вътрешни врати на строго охранявани зони, но и за жилищни кооперации. Електронните идентификатори съвсем лесно се обвързват с домофонна система, откъдето също може да се осъществи пропуск чрез вътрешен бутон. Чипът е компактен, историята му се съхранява, а светкавичното отключване спестява много минути в тръсене на ключ. Решението изглежда пълно с положителни страни, но то се отличава и с някои рискове, които изискват проучване, преди инсталиране на такава брава.

Недостатъци

Това че разполагате с безконтактен чип, съвсем не означава, че други хора имат ограничен достъп до съответната врата. Познавач на тези устройства би могъл да сканира и запише съответната информация на носител, като по този начин успее да проникне помещението с вашите лични данни. Този риск съществува, понеже RIFD сканиращите устройства все още са в процес на разработка, което означава че в бъдеще предстои все по-сериозната им оптимизация.

Недостатъкът си има положителен аспект. При изгубен или неправомерно използван чип, информацията от него се унищожава мигновено чрез специалният софтуер, без да се налага промяна в настройки на чипове на останалите оторизирани лица за достъп до обекта. Затова системата е толкова предпочитана за външни врати на жилищни кооперации, училища, общежития и др. подобни сгради с невисока нужда от защита.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики на предлаганите от Ви Макс системи за заключване на врати с чип