Предимствата в електромеханичната брава – преходен компонент към електронното заключване

електромеханична браваАктивираната посредством електронни ключове електромеханична брава е все по-често предпочитана защита на входни врати и вътрешносградни зони. Причината е повишената сигурност, лесно управление и удобство за потребителите, осигурени от конструктивните й особености. Тя съчетава елементи на механична и електромагнитна брава, което я превръща в преходна версия между двата механизма. Кои са предимствата й, спечелили положителните отзиви на потребителите? 

Две функции – на основна и допълнителна брава

Електромеханичният механизъм е с универсално приложение. Конструкцията му позволява вграждане във врати от всякакъв модел и материал. Тя се проектира в няколко варианта на физически параметри, което й позволяват да изпълнява ролята на основна брава и елемент за допълнителна фиксация. 

Интегрирането й като основен заключващ елемент се извършва с повърхностен или скрит монтаж. Повърхностно разположеният механизъм се отличава със структура на класическите брави с дръжки, и като т.нар. електромеханична греда. Особеност, която осигурява сигурност на конфигурацията, е външната инсталация във вътрешната част на вратата. Бравите тип “греди“ притежават характерната за моделът устойчива конструкция, и се заключват двустранно.

Електромеханичният компонент “съжителства” успешно с механична брава с дръжка и патрон. Тогава вграждането е чрез “вкопана” инсталация на произволна позиция във вратата, така че разбиването е практически невъзможно, тъй като за целта е необходимо разрязване на голяма част от крилото. Във външната част са позиционирани детайлите на механичният заключващ елемент – шилд, дръжка, патрон, а скритият електромеханичен елемент укрепва връзката между каса и крило. 

Няколко вида конструкции и задвижване 

Електромеханичните заключващи механизми се проектират в няколко разновидности. Общата характеристика между всички е устойчивият корпус от неръждаема метална сплав, подходящ за повърхностна инсталация и работа в открити пространства. 

Заключването се осъществява чрез език или шипове с различен диаметър, проникващи в отвори на разположената срещу крилото каса. Фиксацията е здрава, за което спомага и многоточковото прикрепване – характерен за конструкцията дизайн, работещ с 2-9 шипа. Степента на проникване в касата е основен фактор за сигурност.

Бравата използва електроенергия за функциите си. Вграден захранващ блок осигурява пренос на електрически ток с различен волтаж, който активира отключване/заключване, като при някои модели заключването е автоматичен процес. Солидни цилиндри фиксират бравата и осигуряват антивзлом защита на оптимално ниво.

Соленоидните електромеханични компоненти с език се задвижват с механични дръжки, а другите версии – с бутане/издърпване на крилото. Освен устойчивият на удари и намокряне материал, този род механизми се отличават с предимството на един или няколко вградени двигателя.

Те позволяват енергонезависимо управление и сигурност при авария или прекъсване на електрозахранването. Колкото повече електродвигатели са монтирани, с толкова по-съхранена структура и продължителна експлоатация се отличава бравата.

Обвързване с чип система или GSM комуникатор

Електромеханичните брави се отключват след команда от контролера. Активирането се управлява дистанционно и обикновено се извършва по два начина: с пропуск от охрана, както и идентификация чрез ключ. Тези заключващи компоненти се обвързват с чип контрол на достъп, осъществяван от четящо устройство, контактен/безконтактен ключ, както и биометрични данни.

Четецът се инсталира напълно независимо от бравата и разполага с памет за съхранение на събития. Параметрите на функциониране се задават предварително – програмирането става чрез софтуерна програма, която вече се контролира и от смартфон, с помощта на специално приложение, достъпно за Android и iOS.

Тя може да се управлява и чрез GSM комуникатори, като в този случай достъпът се разрешава след обаждане до съответната централа. Ролята на отключващ елемент изпълнява SMS карта без такса, а контролът върху самият комуникатор оказва софтуерната програма – номерата се добавят/изтриват от паметта без влияние върху системата.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики на предлаганите от Ви Макс електромеханични брави