Механични или електронни ключалки – плюсове и недостатъци

електронни ключалкиПредвид повишаващия се процент на обирите на жилища в страната ни, все повече хора решават да заменят или добавят електронни ключалки към заключването на вратите в своите жилища. В настоящия материал ще разгледаме плюсовете и предимствата на двата типа заключване. Правилният избор включва не само дизайн, но и степен на сигурност, която дадена брава ще ви осигури.

Стандартна механична брава – ползи и негативи

Класическата механична брава претърпя значителни подобрения в последните години с цел повишаване на нейната надеждност като средство за защита срещу нежелано проникване. Производителите създават все по-сложни схеми, по които работи патронът на бравата, така че да се затрудни отключването ѝ с шперц и други занаятчийски инструменти.

Масово използваните днес брави са различни като дизайн, но имат сходни функции и степен на защита. Механичните ключалки имат вградени пружини, задвижващи резето по време на заключване и отключване. Тяхното предимство е, че са евтини и не изискват намесата на специалист, който да се заеме с монтирането.

Основен техен недостатък е ниското ниво на сигурност. Ако разгледаме модерните автоматични брави с ръкохватка тип топка или с дръжки, ще открием много прост метод на работа. При тях патронът е свързан с ръкохватката или топката на бравата. Отключват се с обикновен метален ключ от външната страна и посредством копче от вътрешната.

Когато копчето от вътрешната страна е в заключено положение, вратата се заключва автоматично със всяко затваряне. Това дава известно спокойствие, на собствениците на домове, тъй като отпада притеснението дали в бързането входната врата не е останала отключена. Недостатък на механичните брави е ниската степен на защита. Всеки може да счупи остъклената част на вратата и да отключи, освобождавайки копчето, намиращо се от вътрешната страна на бравата.

Електромагнитни системи – какво можете да очаквате?

Защитата на входните врати на жилища, бизнес и административни сгради днес се обезпечава с различен клас секюрити електронни ключалки. Сигурността им се дължи на тяхната необвързаност с дръжките на бравата и начините на монтиране. С използване на скрит монтаж, е невъзможно вратата да се преодолее с повреждане на откритите компоненти на заключването.

При електронните ключалки заключването се осъществява посредством здрави стоманени шипове, които се застопоряват в кух отвор в рамката на вратата, там, където ляга касата. Дроп болт бравите и другите електронни системи не се заключват автоматично. Това трябва да се прави ръчно при всяко напускане на помещението.

Характерно за електронните ключалки е обезпечаването на тяхната работа посредством електрическо захранване. Тази особеност е нож с две остриета, защото, когато липсва аварийно електрозахранване, механичните компоненти се освобождават автоматично и входната врата остава в отключено положение. Тоест, крадците трябва просто да прекъснат електроподаването към вашия имот, за да отворят входната ви врата.

С цел повишаване на анти-взлом защитата много собственици внедряват аварийно захранване, обезпечаващо непрекъснатата работа на техните електронни ключалки. Тук обаче отново е налице известен недостатък. В случай на пожар или друга извънредна ситуация, обитателите могат да се окажат хванати в капан, ако не успеят да намерят навреме средството за отключване от вътрешната страна на жилището.

Електронните заключващи системи имат редица предимства. Те позволяват с един електронен ключ – чип да се управляват голям брой врати, свързани в единна заключваща система – гаражи, мазета, складови помещения, асансьор и др. Те са по-скъпи от обикновените механични брави и изискват професионален монтаж и поддръжка. Минус, според някои собственици на жилища, е твърде грубият и неприветлив дизайн на някои разработки.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики на предлаганите от Ви Макс електронни ключалки