Eлектронното заключване – решение за всяка част от сграда

електронно заключване на входни вратиМодерните механизми за електронно заключване на входни врати са толкова популярни неслучайно. Инсталирането им е лесен и сравнително изгоден начин за обезопасяване на абсолютно всяка зона област на сграда, където се намират монтирани врати.

Електронните заключващи системи са придружени с контролер, задвижван от клавиатура, чип, вграден в различни предмети, и биометрия. Препоръчително е както бравите, така и четците да бъдат със сертификат за водоустойчивост, с висока степен на вандалоустойчивост и да се подберат правилно. Подходящата електронна брава или механизъм е най-добрата самостоятелна система за контрол на достъп.

Тези устройства са синоним на сигурност, тъй като се отличават с устойчива конструкция. Повечето от тях са продукт на неръждаема метална сплав с антикорозионно покритие, издържаща много килограми тежест, характеризират се със скрит монтаж при затворена врата, а голям процент притежават и вандалоустойчив корпус.

Освен отлична непробиваема защита от взлом, те са известни и с удобството си. Голяма част от електронните ключалки се отварят чрез набиране на парола (уникален код), безконтактен отговор на чип, контактен iButton ключ, както и най-сигурните уникални  биометрични данни.

Когато споменаваме електронни заключващи системи, си представяме електронна, електромеханична или електромагнитна брава, насрещник или автомат, чиито основни предимства са удобство и лесно отваряне,  задвижвано с електрически ток. Това са само отделните компоненти от цялостната система за електронно заключване.

Примерният електронен модул включва още външен и вътрешен контактен/безконтактен четец, понякога отключващ бутон отвътре, светлинна и звукова индикация, дистанционно управление и задължителна опция за  аварийно отваряне. Отварящите ключове и чипове се изработват основно по две технологии: RFID и контактните iButton.

Видове контролери/четци

Radio-Frequency Identification, концентрирана в пластмасов хардуер-ключ е високофункционален механизъм. Той е разработен в няколко варианта с различна честота и притежава значителен капацитет за концентриране на данни и предоставя възможност за неколкократно записване на такива. Предлага безконтактно отключване от близко и отдалечено разстояние. Тези чипове често са вграждани в предмети или прикрепяни към тях.

iButton е контактен ключ. Името му кореспондира с кръглата форма, напомняща копче. Той е разработен по технология на едножичен интерфейс и в същността си представлява двоен “контакт”, тъй като притежава две активни зони. Те са разделени от полипропиленов материал, монтиран в кръглият корпус. Силиконовият участък всъщност е чувствителният чип с код, отключващ съответният контролер. Серийният код е уникален и не може да бъде копиран и с най-модерна софтуерна техника, а здравата антикорозионна сплав прави ключът неуязвим за каквито и да било климатични влияния. Предимства? Не се чупи, не може да бъде сканиран, вгражда се в различни предмети, компактен. Накратко – предимствата му са повече от тези на RFID безконтактен чип.

Външна врата на сграда, апартамент или асансьор

Коя е най-ефикасната заключваща система за входната врата ? Зависи от местоположението й. Входна врата на административна сграда или кооперация има нужда от по-висока степен на защита, отколкото външната врата на апартаментът ви. Специалистите в сферата препоръчват известните като най-устойчиви електронни брави и механизми – електронен дроп болт, електромагнит, електромагнитен насрещник. Мястото на монтаж се съобразява с местоположението на вратата.

Електрическите насрещници са по-податливи на разбиване с обикновени механични средства и сила. Инсталирането ми дори върху външни врати на апартамент трябва да е подкрепено с антивзлом обков, брониран патрон или допълнителна брава.

Електромагнитът издържа тежест до 300-500 кг., което му отрежда логично място в касата на най-здравите метални блиндирани врати. Той се използва при заключване на обществени сгради с много висока посещаемост. Електронната Дроп Болт брава пък се монтира в алуминиеви, пластмасови и стъклени врати, като корпусът й остава напълно скрит при затворена врата. Заключва се посредством единичен шип, и е устойчива на  разбиване.

Домофонни системи и заключване за асансьори

Външните врати на кооперации, бизнес, търговски и административни сгради обезопасяват вратите си с кабелни/безжични домофони. Видеодомофонната система е сред най-модерните аудио-визуални системи за сигурност. Последните разработки в областта осигуряват не само контакт с посетителя, но и запис на определен периметър около външната врата. Инфрачервени индикатори позволяват отлична видимост и през нощта.

Електронното заключване за асансьор с чип също е модерна и често прилагана охранителна мярка. Тя представлява конфигурация от електронна централа, четец, отключващ контактен/безконтактен чип. Предлага възможност за софтуерно свързване и отдалечено командване, както и за управление чрез GSM комуникатор.

Комуникаторът – модул се среща често при безжични домофони. Той съдържа SIM карта с номерата на всички живущи с право на достъп до вход/асансьор, които отварят вратата, когато му позвънят. Промяна в номерата се извършва единствено чрез добавяне на нови номера и изтриване. Настройка за блокиран достъп до определени етажи също е възможна.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики на предлаганите от Ви Макс решения за електронно заключване на входни врати