5 деликатни момента при използване на електронно затваряне на ключалки с чип

електронно заключване с чип

Ако най-сетне сте решили да предоставите най-добрата защита на жилището си, заменяйки старата механична ключалка с електронно заключване с чип, вероятно сте се информирали достатъчно относно предимствата и недостатъците на тази система.

Знаете ли обаче някои важни подробности относно монтажа и поддръжката й? Смятате ли, че операцията представлява  купуване на електронна брава и самостоятелно инсталиране? Тук ще изтъкнем няколко (по-точно 5) деликатни момента, с които са важни за вас, преди да преминете към електронно заключване.

Не е желателно да подхождате на принципа „Направи си сам”

Колкото и да ви се иска да спестите малко пари, самостоятелната подмяна на механичната ключалка не е препоръчителна, освен ако нямате нужните познания и опит. Това почти със сигурност ще доведе до редица грешки. Всъщност, изборът на подходящият за вашите нужди електронен механизъм ще бъде първото сериозно изпитание.

Предвид специфичния монтаж, свързване и настройка на системата, е по-удачно да потърсите професионална помощ, което ще ви спести куп нежелани разходи в бъдеще. Обикновено тези фирми се грижат и за софтуерната инсталация на идентификаторите за пропуск, както и за поддръжката им при експлоатация.

Вратата трябва да отговаря на основните критерии за сигурност

Защо да си осигурите модерно и скъпо чипово заключване, ако входната ви врата се преодолява по няколко по-лесни начина? Преди тази стъпка е необходимо външната врата да бъде укрепена чрез взломо- и вандалозащита. За целта е много важен монтажът със скрити в стената укрепителни елементи.

Пожароустойчивостта също е изключително нуобходима, а стъклата (в случай че има такива) да са обезопасени срещу удари (блиндирани). В противен случай, похарчените средства за електронен заключващ механизъм и поставянето му се обезсмислят напълно.

Винаги сигнализирайте за откраднати, изгубени и повредени електронни ключове

Голямо предимство на чиповите заключвания е възможността за бърза реакция при изгубен, откраднат или повреден идентификатор. За разлика от механичните ключалки, електронните позволяват програмиране на голям брой потребителски чипове и карти, достигайки над 1000 при някои модели.

Всяка ключалка се предлага с определен брой резервни ключове, които можете да използвате, като непременно трябва да известите фирмата, монтирала системата или лицето, отговарящо за нейната поддръжка (домоуправител или охрана), относно събитието. Деактивирането на липсващият ключ ще бъде извършено незабавно.

Заключването с чип може да се осъществи посредством електромагнит или дроп-болт

Имайте предвид, че заключващите механизми при отделните чипови  системи могат да бъдат различни и с различна степен на сигурност. Така електромагнитът с чип оставя вратата в затворено положение, благодарение на свойството на магнитите да се привличат. В зависимост от качествата на бравата, силата на заключване варира между 250 и 500 кг. Подобна външна врата не може да бъде изкъртена и отворена чрез груби вандалски методи.

Вандалоустойчивите врати с дроп-болт се ползват за помещения, които трябва да бъдат ефективно защитени от набезите на крадци и вандали. Те могат да бъдат автономни по отношение на електричеството, ако се монтира допълнително аварийно захранване. Силата на заключване при тях осигурява надеждна защита срещу разбиване и вандалски прояви.

Изберете внимателно начина на идентификация на чиповете

Чипово заключване се изпълнява с контактен или безконтактен метод на отчитане. Единият метод (безконтактният) дава значително удобство, защото ключът подава сигнал към четящото устройство от разстояние. Това улеснява значително управление на ключалката при слабо осветление или заети ръце.

Контактните електронни ключове не подлежат на копиране, но безконтактните ключове обаче подлежат на фалшифициране в ключарските ателиета, което ги прави по-малко сигурни срещу кражби. Контактните форми са здрави (изработени от метал), с дълъг работен живот, компактни и ергономични – лесни за носене и удобни за използване.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики на предлаганите от Ви Макс решения за електронно заключване с чип