Безконтактен или контактен чип за входната врата

чип за входна вратаОтключващият чип за входна врата е съвременният заместник на металният механичен ключ. Както всеки механизъм, той не е лишен от пропуски в структурата си, но компенсира неудобствата, характерни за капризите на металът – пластичност, провокираща огъване, счупване и изкривяване на детайлите по перото.

Какво прави един микрочип

Чипът изпълнява задействащи, изчислителни и преобразувателни функции, посредством комуникация чрез електрически и електромагнитни сигнали. Физическите му параметри са скромни. Той представлява миниатюрна пластина от полупроводников материал, с маркирана от интегрални схеми повърхност и уникален идентификационен код. Според методът си на действие – отчитане чрез контактен допир и от отдалечено разстояние, чиповете притежават или не вградена антена.

Интегралната схема е плоскост с транзистори, преобразуващи електрически сигнали, и редица други електронни компоненти, обвързани помежду си в електрически вериги. Тя изпълнява изчислителни, модулиращи, демодулиращи и преобразувателни функции чрез електричество или електромагнитна индукция. Електромагнитните импулси са резултат от промени в честотата на излъчване и заряд на поле с електрически ток..

Радиовълнова комуникация

Съхранението и разпространението на информация до отдалечени точки в пространството, обикновено е процес, програмиран чрез радиовълни с дължина ламбда (λ) от 100 km до 0,1 mm. Той стои в основата на RFID технологията, локализираща и разпознаваща информация на приемо-предавателен принцип.

Радиочестотният чип е проводникова пластина, концентрираща  променлив електрически заряд и антена. Неравномерните електрически импулси и трептения произвеждат радиовълните, които се излъчват чрез антена към приемник, локализиран в пространството. Безконтактната комуникация се извършва от различно разстояние, в зависимост от честотата на вълните. Т. нар. активен RFID чип е с вградена батерия, която удължава разстоянието на

Решението за инсталиране на заключваща система с чип при входни врати винаги поражда въпросът за целесъобразността й спрямо вложените разходи. Контактният или безконтактен метод за идентификация предлага повече практическа полза, удобство и сигурност за данните, съхранявани върху микроскопичните проводникови пластини?

Сигурността на входна зона

Входната врата на жилищен блок и особено административна или бизнес сграда надхвърля фабричните си функции на преграда. В съвременният свят тя е защитен компонент. Здравината на материалът й на изработка конкурира по значение заключващите компоненти върху нея.

Понастоящем, във всяка модерна сграда тези елементи са обединени в конфигурация за контрол на достъпа с различна степен на сигурност. Най-подходящата концепция може да предложи специалист след първоначален оглед. Кои разработки предлагат правилните физически и функционални параметри за защита на входни врати?

Удобството и електромагнитните капризи на RFID чиповете

Предимството на безконтактното отчитане през плат или дреха е привилегия на радиочестотните микрочипове. Другото им привлекателно свойство е възможността за вграждане в изключително богата гама предмети – чиповете стават част от корпуса на PVC и Clamshell ABS карти, пластмасови жетони, тагове, етикети, самозалепващи стикери, гривни, часовници, дискове. Ключовете обикновено се срещат под формата на карта или жетон-ключодържател.

Разстоянието на комуникация с четящо устройство е основен фактор за функционалността на радиочестотният чип. Обхватът на разпространение на радиовълните зависи от честотата им на излъчване, определена от кондензатор. За безпроблемно и бързо идентифициране се изисква умерена отдалеченост от четец, тъй като радиовълновите импулси се абсорбират лесно от метал, а попадането на предмети с такъв състав е много вероятно при сигнали, излъчвани на дължина от 1 до 100 м.

Поради същата причина, четецът за идентификация на данните върху чипа е пластмасов корпус, който е застрашен от лесно счупване или повреда вследствие на вандалски набези. Идентификаторът също е предмет от пластмаса или PVC материал. Така удобният електромагнитен пренос на данни е ограничен от определен материал – метал, който “краде“ от зарядът. Отразителното свойство крие и риск от незабелязано копиране на идентификационният код, което позволява създаване на ключ-дубликат и неоторизирано влизане в обект.

Безконтактните идентификатори за входни зони са чипове с честота 125 – 13,56 MHz, която осигурява дължина на разпространение 35 см. – 1 м. При нея, стабилността на радиовълната не се смущава, дори и при околно присъствие на метал и течности. Смущенията в електроимпулсната честота се появяват при по-висок обхват на сигналът.

Опасността от презапис на данни може да бъде ограничена чрез криптиране на информационният код. Рискът от увреждане на четящото устройство обаче е активен винаги, което класира безконтактното заключване като неособено сигурна система за входни части

Устойчивият на повреда и нежелано копиране iButton

Електронният ключ iButton е физически устойчив жетон от неръждаема стомана. Архитектурата му е опростена: стоманената структура съдържа два контакта, като в единият (повърхностният) е лазерно гравиран уникален код, разпознаваем от четящо устройство. Ключът изпълнява функциите си благодарение на силиконов микрочип със стандартна структура, намиращ се в жетонът.

Преносът на данни представлява еднопосочна комуникация, осъществена чрез еднопроводниковият 1-Wire протокол. Протоколът функционира с напрежение от 2,8-6V, използвайки CMOS/TTL логика. Обмяната на данни се извършва в права насочена линия и изисква физически контакт с четящо устройство.

Отчитането чрез допир всъщност е и основно предимство на тези ключове – те не могат да бъдат презаписани незабелязано, без желанието на собственика им. За още по-голяма сигурност, освен във фиксиран 64-битов вариант, те се откриват и в 512-битов криптиран модел, чието разчитане е възможно само от специалният приемник. Системата се контролира и програмира от мастър чип и софтуерна програма.

Както контактният ключ, така и четецът за идентификация се изработват от удароустойчив неръждаем метал, пригоден за работа в открити площи с големи температурни амплитуди. iButton чиповете са изключително подходящ избор за входни зони на сгради с всякакво предназначение, тъй като не се влияят от климатични условия и конденз, и осигуряват дългосрочна експлоатация.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики на предлаганите от Ви Макс решения за заключване с чип за входна врата