3-те сфери с основни разлики при електронни брави с чип

електронни брави с чипСигурните и удобни електронни брави с чип са най-предпочитаните за момента заключващи механизми, за ограничаване на достъп и охрана до външни и вътрешносградни зони. Освен върху входни и интериорни врати, те се инсталират често и върху витрини, стъклени прегради и паравани, каси, сейфове и дори мебели. Основните им предимства са скритият монтаж и вандалоустойчивите компоненти, дългосрочната експлоатация, бързото удобно задвижване, създаването на над 100 уникални идентификатора за една брава, и възможността за едноличен контрол на системата чрез софтуерна програма.

Преди да се превърне в част от високофункционална система за контрол на достъп, електронната брава е заключващ механизъм. Въпреки многобройните й качества, неправилният подбор на устройство спрямо условията и особеностите на един обект, пречи при пълноценното разгръщане на функциите му. Затова е добре изборът на брава с чип да се повери на професионалисти в сферата на сигурността, които познават основните различия на тези механизми. А кои именно са особеностите им и разликите помежду им?

Сигурност на информацията в електронният ключ

Чипът, имплантиран в определен предмет, който осигурява отключване на бравата, съдържа уникална кодирана информация. Тя е  алгоритъм от символи (верига), обединени в електронната схема с микроскопични размери, която представлява стандартният чип. Информацията, съхранена в него, винаги изпълнява определени функции: трансфер на данни, изчислителни процеси, обработка (усилване, филтриране и преобразуване) на аналогови и цифрови сигнали.

Хардуерното обработване на уникалните данни (криптиране) цели максималната им защита от декриптиране и копиране от недоброжелатели. Това е и една от основните разлики между видовете електронни брави с чипове: четящото устройство с антена, монтирано върху или около шилдът на бравата, улавя некриптирани, криптирани и двойно криптирани кодове.

Криптирането съхранява данните в чипа от посегателства (кражба) на странични лица, а колкото по-сигурен е кодът, с толкова повече дължина или битове се отличава той. Тогава декриптирането му е невъзможно, а данните се променят и изтриват единствено от администратор.

Най-високофункционалните ключове са програмирани чрез многослойна архитектура на криптиране. Това означава, че отделните слоеве от криптираната конфигурация могат да се променят, премахват или добавят независимо един от друг. Всеки един слой оперира на различен сървър, тоест на различно ниво. Това прави копирането на двойно криптираните чипове, които често са с 256-битов алгоритъм, невъзможно. Кодът променя алгоритъма си при всеки опит за достъп.

Вид на бравата

Сред бравите, заключващи се чрез електрически ток, се отличават няколко типа конструкции. Общото между отделните видове е приложимостта им към входни и интериорни врати от всякакъв материал, автоматично заключване, електронният тип заключване и огромният брой електронни идентификатори, предназначени за отваряне на една брава. Стоманената неръждаема сплав също е основна характеристика, затова и са най-предпочитаното решение за външен монтаж при сгради и съоръжения

Споменатите конструкционни разлики определят и основните видове сред електронните брави с чип. Скритият монтаж или откритата инсталация с планка предоставят сигурност и в двата варианта, въпреки че скритото присъствие в касата или крилото дава предимството невидимост, което предотвратява опити за вандалски действия. Някои видове се отключват при подаване на електрическо напрежение, а други – при прекъсване на захранването. Структурата им издържа значителна тежест. По предназначението си, те са допълнителни брави, монтирани в комбинация с основна.

Електронните брави тип Магнит се отличават като най-издръжливите механизми, и се използват за открити и закрити врати към помещения с висока степен на сигурност. В горната и долната част на вратата се позиционират един или два магнита, в зависимост от устойчивостта на вратата. Всеки се състои от две части, които кореспондират чрез електромагнитна индукция. Семплите механизми прилепват при заключване, което предотвратява риск от счупване на компоненти.

Електромагнитна брава Болт също е изградена от корпус и планка, която се заключва от шип с различен диаметър и дълбочина на проникване. Електрически ток и акумулатор поддържат непрекъснатото й функциониране, а скритият монтаж е гаранция за сигурност, допълвана от устойчивостта на тежест. Механичната брава остава видима.

Електромагнитният насрещник също е допълнителен компонент към основна механична брава и се заключва посредством шип. Характерна негова особеност е, че е по-податлив на разбиване и счупване от останалите електронни брави – той устоява на физически натиск едва до 5 кг, и то в най-устойчивите се варианти. Възможно е задвижването чрез акумулаторна система, когато насрещникът не е обвързан с електронна заключваща система.

Контактно или безконтактно отключване

Механизмите с електронно заключване се отварят с определен тип ключове, различни от познатото механично перо. Контактният iButton жетон е единият основен тип, функциониращ чрез докосване на повърхността на сензорното четящо устройство. Другият най-разпространен електронен ключ е известен с изключително разнообразната си форма и отключване без необходимост от контакт и дори без пряка видимост към четеца. Безконтактните ключове са предмет, част от дрехата и дори имплант, а разстоянието при отключване определя функционалността им. Най-често предпочитана при изработката им е RFID технологията.

И двата типа ключове осигуряват бърз и удобен начин на отключване. Безконтактните варианти имат огромното предимство да са активни дори и през дебел и плътен материал на облекло, чанта и др. покрития. Цената им е достъпна за всеки бюджет.

Свържи се с нас
Свържете се с нашия екип, за да получите всички характеристики на предлаганите от Ви Макс електронни брави с чип

✅ Кои са възможните методи на отключване на електронните брави❓

Електронните чипови устройства за врати използват два метода на отключване – контактен и безконтактен. В единия случай ползвателят използва вместо стандартния механичен ключ, електронен идентификатор (чип), вграден в пластмасов корпус с форма на ключодържател. За да се отключи вратата, контактният iButton жетон трябва да докосне повърхността на сензорното четящо устройство. Безконтактните ключове се срещат в множество разновидности, включително под формата на импланти. Имат различен обхват на действие, използвайки RFID технология.

✅ По какво се различават от обикновените брави❓

Електронните брави се заключват или отключват с помощта на електрически ток. Електрическият ток се използва за захранване на електромагнит, соленоид (електромагнит с една намотка) или мотор. Много хора смятат, че те осигуряват много по-висока степен на защита спрямо механичните ключалки, но истината е, че тяхното основно предимство е удобството при ежедневното използване на входно-изходната точка.

✅ Могат ли да бъдат насилствено отворени❓

Има редица случаи, които поставят вратата, оборудвана с такова заключващо устройство на риск. Един такъв пример е прекъсването на електричеството, при което някои видове електронни брави се отключват и остават в това положение. Това е причината да бъдат използвани като допълнително заключване към съществуваща вече механична брава. Скритият монтаж на бравата елиминира риска от опити за взлом и вандалски действия.